News & Features 25 nov., 2019

What to eat voordat je gaat stappen

What to eat voordat je gaat stappen

Een avond waar je de hele week naar uitkijkt. Gezellige mensen, kaartjes voor een leuk feestje, genoeg geld op je rekening: jij  gaat de avond van je leven hebben! En toch... beland je na een paar drankjes alweer op de bar of ga je (heel onverstandig) je moeder facetimen. Om deze beschonken flaters te voorkomen is voorbereiding key. Een goede bodem is belangrijk.


De volgende hulptroepen helpen je de avond overleven:

1. Kaas en deeg

Gooi die pizza maar in de oven want deeg en kaas bevatten veel koolhydraten! Koolhydraten vertragen de absorbering van alcohol via de maagwand. Wat een top excuus om eens heerlijk te genieten van alternatieven hierop zoals bijvoorbeeld: quiche, cheeseburgers, kaasfondue of tosti’s.


2. Vis, noten en avocado’s

Geen zin in een ongezonde hap? Er is genoeg eten dat gezonde vetten bevat om de avond door te komen. Ook deze vetten vormen een beschermlaag in je maag waardoor de alcohol langzamer in je bloed terechtkomt. Denk aan bijvoorbeeld een stukje zalm met avocado en groenten. Stop het geheel in een wrap, dan lijkt het toch nog op comfort food - maar dan gezond.


3. Olijfolie

In bepaalde culturen is een shotje olijfolie voor het drinken hèt middel voor een goede bodem. Olijfolie zou net als gezonde vetten een beschermlaag aan de binnenkant van je maag vormen waardoor alcohol langzamer in je bloed terechtkomt. Maar of dit nou heel lekker is..

 

 
Er zijn ook dingen die juist zorgen dat je al vroeg op de avond de weg kwijt raakt of zorgen dat je de dag erna een enorme kater hebt. Deze kun je dus beter vermijden:

  • Sushi
  • Sushi op zichzelf is niet heel erg maar... waarschijnlijk doop jij bij de all you can eat elk stukje in oneindig veel sojasaus. In sojasaus zit enorm veel zout! Alcohol zorgt ervoor dat je uitgedroogd raakt, als hierbij ook veel zout wordt gegeten ben je het probleem eigenlijk aan het verdubbelen. Niet zo handig dus.

 

  • Pittig eten
  • Van pittig eten kan je maag snel van slag raken. In combinatie met alcohol kan het ervoor zorgen dat je later op de avond niet zo veel power meer hebt om te feesten maar meer behoefte hebt om de avond op het toilet door te brengen.. Choose your battles!

 

  • Salade
  • Ondanks dat een salade heel gezond kan zijn is het niet heel slim om dit te eten voor het stappen. Je lichaam verteert een salade erg gemakkelijk en snel. Een half uurtje na het eten is het dan net alsof je met een lege maag op stap gaat. Jammer! Van je lijf en je bankrekening. Verstandiger dus om gerechten te eten met veel koolhydraten. Win-win.

 

  • Zout
  • Zoals net als besproken bij sojasaus, zout werkt niet mee als je flink gaat stappen. Chips of zoute popcorn kun je dus beter laten staan als je de volgende dag een kater wilt overslaan.

 
Daar komt de cliché….. het enige wat natuurlijk ècht werkt om niet helemaal laveloos te raken is niet te veel drinken en af en toe de drank afwisselen met een glas water. Your body is - tenslotte - a temple.

Weetje nog niet waar je heen gaat vanavond maar heb je wel zin gekregen in een feestje? Klik hier voor leuke evenementen dit weekend.